Dziecinnie prosty przepis na wspólne pieczenie. Muffinki idealne do kawy i do szkoły

04 października

Czas na przerwę. Zachęcam do wspólnego gotowania. Tym razem polecam mufifnki. Będą idealne na szkolne śniadanie albo na deser. Smacznego!

Składniki suche:
2 szklanki mąki orkiszowej
2 łyżki proszku do pieczenia
3/4 szklanki płatków owsianych
3 łyżki cukru (najlepiej ksylitol)
 Składniki mokre:
1 jajko
1 szklanka mleka ryżowego waniliowego (do kupienia w Rossmanie lub zwykłe mleko)
1/2 szklanki oliwy
opcjonalnie zamiast cukru trzy łyżki syropu klonowego
 na koniec:
1 szklanka żurawiny


Przygotowanie: Składniki suche mieszamy ze sobą. W osobnej misce mieszamy składniki mokre. Łączymy jedne i drugie w całość. Dodajemy żurawinę. Wypełniamy foremki muffinkowe do 3/4 wysokości. Wkładamy do piekarnika na 25 min rozgrzanego do 180 st.

Podobne wpisy

0 komentarze

Popular Posts